torsdag 13 november 2008

GI i korthet

GI anger hur snabba kolhydraterna är, det är ett mått på hur blodsockernivån påverkas av olika livsmedel. Man jämför ofta mot vitt bröd som har ett högt GI=100. Äter man mycket kolhydrater med högt GI stiger blodsockret snabbt och sjunker sen lika snabbt vilket resulterar i att man blir sötsugen. Pendlar blodsockret upp och ner på det sättet ofta är risken stor att man drabbas bla av övervikt,diabetes,hjärt-kärlsjukdomar.

En kost med lågt GI ger

*lägre blodfetter
*jämn blodsockernivå
*bättre tandhälsa
*mätt under längre tid=lättare att hålla vikten
*ökad uthållighet,bättre träningsresultat

Var finns lågt GI?

*fullkorn
*fibrer ger lägre GI
*ärtor, linser, bönor
*yoghurt, vinäger,surdeg sänker GI


Mitt bröd är väldigt bra ur GI synpunkt eftersom det innehåller många av de produkter som sänker GI rejält såsom:

*hela korn (dinkel,korn, havre, vete, råg)
*kruska
*linfrö, psylliumfrön
*groddar
*surdeg
*frukt, bär, grönsaker
*mjöl med hela skaldelar kvar

Inga kommentarer: